Σάλο έχει ξεσηκώσει η κατασκευή μιας γιγαντιαίας αποθήκης, συνολικού εμβαδού 12 στρεμμάτων, μέσα στην προστατευμένη περιοχή του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα με ποιους όρους η νομαρχία έδωσε τη σχετική άδεια.
Ο προϊστάμενος εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγεωργίου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα, Θεμιστοκλή Κουϊμτζή, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα του περιβαλλοντικού αυτού τερατουργήματος.
Στην έγγραφη παραγγελία του προς τον αρμόδιο για περιβαλλοντικά θέματα εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Στέφανο Ζαρκαντζιά ζητά να εξεταστεί τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων προβλεπόμενων στον Ποινικό Κώδικα (λ.χ. παράβασης καθήκοντος, ψευδούς βεβαίωσης κ.λπ.) που εμπίπτουν στον νόμο 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος και τα οποία ενδεχομένως τελέστηκαν κατά την έκδοση αδειών ανέγερσης του “γιγαντιαίου” αποθηκευτικού χώρου, στη Ζώνη Γ’ του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα χωρίς την προβλεπόμενη γνώμη του Φορέα.
Τη θηριώδη κατασκευή εντόπισε αρχικά ένας φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα και αμέσως καταγγέλθηκε το γεγονός, ενώ όλοι οι αρμόδιοι έμειναν άναυδοι για το ότι δόθηκε άδεια για μια τέτοια αποθήκη. Μέλη της διοίκησης του Φορέα κάνουν λόγο για σκάνδαλο και ήδη έχουν καταγγείλει την όλη υπόθεση στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο πρόεδρος του Φορέα, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, φωτογραφίζει ως υπεύθυνη τη νομαρχία, ενώ την ίδια ώρα φθάνουν πληροφορίες ότι έχουν εκδοθεί και άλλες άδειες οικοδόμησης εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής, κάτι που εντείνει την ανησυχία για το μέλλον του βιότοπου.
Ακύρωση της ΚΥΑ για το Δέλτα ζητεί ο ΔΣΘ
Στο μεταξύ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί την ακύρωση της ΚΥΑ με τίτλο: “Χαρακτηρισμός των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, της Αλυκής Κίτρους και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους ως Εθνικού Πάρκου και καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου