Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ήσασταν ο δήμαρχος της προηγούμενης τετραετίας κ. Χιονίδη !

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Χιονίδη για την ΔΕΥΑΚ.

του Αντώνη Δ. Μάντζιου

Με έκπληξη διαβάσαμε στις xθεσινές εφημερίδες τις παραινέσεις ( κατ άλλους απειλές) του δημάρχου Κατερίνης προς τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΚ σε πρόσφατη συγκέντρωση των εργαζομένων για την οποία συγκέντρωση δυστυχώς ούτε κληθήκαμε ούτε ενημερωθήκαμε.

Κάποιος ξένος ακούγοντας και διαβάζοντας τον κ. Χιονίδη θα νόμιζε ότι ο κ. Χιονίδης ανέλαβε τώρα δήμαρχος και μάλιστα από το πουθενά, ενώ ήταν ο δήμαρχος της προηγούμενης τετραετίας αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης την πιο προηγούμενη τετραετία. Άρα και γνώριζε και ήταν πρώτος αρμόδιος για τις όποιες καταστάσεις καταγγέλλει τώρα.

Πιο απλά θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι δεν έπαιρναν μόνοι τους τις αποδοχές, δεν υπογράφανε μόνοι τους τις συμβάσεις, δεν γράφανε μόνοι τους τις υπερωρίες. Για όλα αυτά αν γίνανε και στον βαθμό που γίνανε υπεύθυνη ήτανε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, η δημοτική παράταξη του κ. δημάρχου και φυσικά ο ίδιος.

Να θυμίσουμε την κατακραυγή για τα πριμ που χορήγησε σε μεγαλοστελέχη η ίδια η καταγγέλλουσα σήμερα δημοτική αρχή και πως τα δικαιολόγησε, πριμ που για το 2009 έφθασαν τις 221.000 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι όταν προεκλογικά μιλάγαμε για το μεγάλο έλλειμμα της ΔΕΥΑΚ, η πλευρά του κ. Χιονίδη έλεγε όλα καλώς.

Άραγε για τα τρία εκατομμύρια ευρώ χρέη από τους δημότες για νερό και αποχέτευση ευθύνονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ ή η δημοτική αρχή που μέσω της Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ αρνήθηκε ή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ελάχιστες και εκ του νόμου προβλεπόμενες υποχρεώσεις της, εξυπηρετώντας πιθανά και την προεκλογική της πελατεία;

Θα είχε άλλη σημασία η χθεσινή έκρηξη του κ. δημάρχου αν περιείχε και στοιχεία αυτοκριτικής, αν έβλεπε ευθύνες της το διάστημα της δικής του θητείας, αν ανέλυε τις αιτίες της κατάστασης, αν δεσμευόταν για αλλαγή της πολιτικής του απέναντι στην ΔΕΥΑΚ. Δεν θεωρούμε ότι για το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στην ΔΕΥΑΚ υπεύθυνοι είναι οι εργαζόμενοι.Πρώτα από όλα δεν είναι οι αποδοχές τους η αιτία του μεγάλου ελλείμματος στην ΔΕΥΑΚ.

Όσον αφορά τις τυχόν ευθύνες των εργαζομένων θυμίζουμε ότι υπεύθυνη για τη σωστή λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, για την αποτελεσματική εργασία των υπαλλήλων της, για τις προσλήψεις, για τις συμβάσεις, για τον έλεγχο, υπεύθυνη ήταν η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, της οποίας μάλιστα ο Πρόεδρος έχοντας την εμπιστοσύνη του κ. Δημάρχου αλλά και σαν ανταμοιβή των προσπαθειών του είναι σήμερα αντιδήμαρχος. Οι εργαζόμενοι είναι απλά ο εύκολος στόχος, στόχος που ταιριάζει σήμερα απόλυτα με την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και της Τρόικας, με το δόγμα τα φάγαμε μαζί, με το δόγμα ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται παραπάνω από όσα βγάζουν.

Ούτε εμείς ως Δημοτική Κίνηση, ως Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης, ούτε οι εργαζόμενοι είναι υπέρ του κομματικού κράτους, των ρουσφετιών, των πελατειακών σχέσεων, των μη δικαιολογημένων αμοιβών, του παρασιτισμού και της ευνοιοκρατίας.Η κάθε φορά εξουσία είναι αυτή που χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος το ρουσφέτι, τον κομματισμό το πελατειακό κράτος, την αναξιοκρατία, για να επιβιώσει η ίδια βρίσκοντας ελάχιστους εργαζόμενους ως συνοδοιπόρους της.

Καλούμε όλους τους δημότες, όλους τους πολίτες, όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ να μην ξεγελαστούν από τα κροκοδείλια δάκρυα της Δημοτικής Αρχής, να καταλογίσουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει, να υπερασπιστούμε τον Δημόσιο Χώρο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, να παλέψουμε για την διαφάνεια και την αξιοκρατία ευρύτερα στο Δήμο μας, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του σε όφελος των δημοτών.

Κατερίνη 23/3/2011Αντώνης Δ. Μάντζιος

δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

με την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου