Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Επετειακές δωρεάν εξετάσεις στο Νοσοκομείο

Όταν το δικαίωμα καταντά ελεημοσύνη.
Το φως της δημοσιότητας είδαν τελευταία δραστηριότητες του Νοσοκομείου Κατερίνης, της ΝΟΔΕ της Ν.Δ., και του Δήμου Κατερίνης, σύμφωνα με τις οποίες για μερικές μέρες έγιναν και θα γίνουν δωρεάν εξετάσεις όπως τεστ ΠΑΠ, ψηλάφηση μαστού, και μαστογραφίες με κινητό μαστογράφο. Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την πρωτοβουλία αυτή των φορέων ειδικά όταν αφορά ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για την πρόληψη του καρκίνου, θα μας επιτρέψετε να παρατηρήσουμε το εξής:
Και μόνο η ανάδειξη των παραπάνω πρωτοβουλιών και η μεγάλη συμμετοχή των γυναικών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, της έλλειψης δηλαδή δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης. Γιατί το δικαίωμα της δωρεάν υγείας για όλους έχει μετατραπεί σε δαπάνη χρόνου και χρημάτων ακόμα και για τους ασφαλισμένους οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές . Και υποχρεώνονται οι πολίτες να περιμένουν τις επετειακές δωρεάν εξετάσεις για να τρέξουν να εξεταστούν, θυμίζοντας τις πρώτες στιγμές εκπτώσεων σε μεγάλα αμερικάνικα καταστήματα, μετατρέποντας ένα δωρεάν αγαθό σε ελεημοσύνη.
Φυσικά είναι απορίας άξιον πως το Νοσοκομείο Κατερίνης αρνείται να εξετάσει ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ή του ΙΚΑ για το τεστ ΠΑΠ, για ακτινογραφίες κλπ και παράλληλα το ίδιο είτε κάνει ως προσφορά το τεστ ΠΑΠ δωρεάν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, είτε κάνει δωρεάν ψηλάφηση μαστού σε συνεργασία με πολιτικό κόμμα. Μια πρόταση φυσικά θα ήταν όλοι οι φορείς να διεκδικήσουν ίση μεταχείριση και να διοργανώνουν εναλλάξ δωρεάν εξετάσεις στο Νοσοκομείο ώστε να καλυφθεί όλη η χρονιά.
Όσον αφορά το τεστ ΠΑΠ να πούμε ότι το Νοσοκομείο δέχεται μόνο ασφαλισμένους του ΟΓΑ και επειδή δεν έχει κυτταρολόγο το δείγμα στέλνεται σε άλλα Νοσοκομεία. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ κάνουν το τεστ στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ σε ένα μόνο συμβεβλημένο εργαστήριο στην Κατερίνη και οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ καταβάλλουν το κόστος και εισπράττουν την κρατική διατίμηση στα 13 ευρώ περίπου.
Όσον αφορά τη μαστογραφία αυτή γίνεται σε συμβεβλημένα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη για τους ασφ/νους του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ για δε το Δημόσιο καταβάλλουν οι ίδιοι το αντίτιμο και εισπράττουν την κρατική διατίμηση ύψους 8 ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο οι ασφαλισμένοι ενώ καταβάλλουν εισφορές στα Ταμεία τους δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο Νοσοκομείο στο Ταμείο τους ή σε συμβεβλημένα εργαστήρια για μαστογραφία στην Κατερίνη, και υποχρεώνονται είτε να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη χάνοντας χρόνο και χρήμα είτε να τις κάνουν ιδιωτικά στην Κατερίνη παίρνοντας από το ταμείο τους ελάχιστο αντίτιμο.
Βλέπουμε λοιπόν ότι χωρίς να υπάρχει οργανωμένη πρωτοβάθμια υγεία ( και ούτε προβλέπεται λόγω κόστους), χωρίς το Νέο Νοσοκομείο της Κατερίνης να έχει τις ανάλογες ειδικότητες (κυτταρολόγο , κέντρο μαστού κλπ ) ή εκεί που έχει να στέλνει τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων στους ιδιώτες ( όπως για ακτινογραφίες στους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ), οι ασφαλισμένοι, στέλνονται στους ιδιώτες ή ταλαιπωρούνται στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχουν οι ίδιοι την ευθύνη αλλά τα Ταμεία τους ή το Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η υγεία και η πρόληψη να κοστίζουν ακριβά για ασφαλισμένους που καταβάλλουν εισφορές και δικαιούνται δωρεάν ιατρικής περίθαλψης αλλά και πρόληψης.
Ακόμη να μην ξεχάσουμε ότι οι επετειακές δωρεάν εξετάσεις προέρχονται από φορείς ή κόμματα που αποδέχονται πολιτικά την ιδιωτικοποίηση της υγείας, την κατάργηση της δωρεάν υγείας προσφέροντάς μας σε αντάλλαγμα μια ανάσα μερικών ημερών δωρεάν επί μέρους εξετάσεων.
Είναι οι πολίτες λοιπόν που καλούνται να δουν πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, να δουν κατάματα τις πολιτικές των δύο κομμάτων που ασκούνται στην υγεία, να διεκδικήσουν δωρεάν υγεία, πρωτοβάθμια περίθαλψη σε πλήρως εξοπλισμένα αστικά κέντρα υγείας, την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού, την πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό του Νέου Νοσοκομείο Κατερίνης, καλούνται να δουν το μαστίγιο που κρύβεται πίσω από το καρότο.
Όσο για επετειακές εκδηλώσεις, να καλούνται οι πολίτες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, να εμπιστευόμενοι τον δημόσιο φορέα υγείας, να διεκδικούν ένα καλύτερο σύστημα δωρεάν υγείας.
Κατερίνη 10/3/2011
Αντώνης Δ. Μάντζιος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου