Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Η ανέγερση του γηπέδου του ΠαναθηναϊκούΠολιορκητικός Κριός για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων

του οικονομολόγου Αντώνη Μάντζιου
μέλους της Ν.Ε. του ΣΥΝ Πιερίας



Επίθεση κατά πολιτών, πολιτικών και πολιτικών παρατάξεων έκανε ο δήμαρχος Αθήνας ,με τις δηλώσεις στις οποίες προέβη συνεπικουρούμενος από τους παράγοντες της ΠΑΕ Παναθηναϊκού από τον κ. Παπουτσή του ΠΑΣΟΚ και τον Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ, μετά την δημοσίευση της απόφασης του Σ.τ.Ε. με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Ελαιώνα της Αθήνας.
Να θυμίσουμε στους αναγνώστες ότι η περιοχή του Ελαιώνα είχε οριστεί ως χώρος πρασίνου για την βεβαρημένη περιβαλλοντικά Αθήνα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας επί υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Στ. Μάνου χωρίς όμως να γίνουν και σχετικά έργα μέχρι σήμερα.
Στην αναζήτηση χώρου για την ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και τον Δήμο των Αθηνών να παραχωρηθεί στον Ελαιώνα χώρος για την ανέγερση του γηπέδου με παράλληλη ανάπλαση του χώρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η λεγόμενη διπλή ανάπλαση, αν θεωρηθεί ανάπλαση η παραχώρηση χώρου από πράσινο για γήπεδο στον Ελαιώνα. Όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Στο χώρο θα κατασκευαστεί και το Δημαρχείο της Αθήνας αλλά περιέργως αν όχι σκοπίμως παράλληλα προβλέπεται και η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου ( ΜΩΛ) από τον επιχειρηματία Βωβό περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τους ελεύθερους χώρους στον Ελαιώνα και επιβαρύνοντας περαιτέρω την περιοχή με τους εκατοντάδες χιλιάδες προβλεπόμενους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου.
Τους σχετικούς νόμους για την ανέγερση του ΜΩΛ προσέβαλαν στο Σ.τ.Ε. 131 πολίτες, ενώ μέχρι την έκδοση απόφασης επί της προσφυγής τους ζήτησαν αναστολή των εργασιών, κάτι που δέχτηκε το τμήμα αναστολών του Σ.τ.Ε. προκαλώντας τις αντιδράσεις που προαναφέραμε. Η αίτηση αναστολής των εργασιών έγινε δεκτή με το επιχείρημα αν συνεχιστούν οι εργασίες και κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο θα είναι άνευ πρακτικής σημασίας η συζήτηση της κυρίας προσφυγής για την μη κατασκευή του αφού θα έχει ήδη γίνει.
Αν και η προσφυγή και η απόφαση αναστολής εργασιών δεν αφορά, όπως αναφέρει ρητά και η απόφαση, το γήπεδο αλλά το εμπορικό κέντρο, κάνει εντύπωση η σύνδεση της ανέγερσης του γηπέδου με την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, ουσιαστικά η σύνδεση του με συγκεκριμένα επιχειρησιακά συμφέροντα, σύνδεση οποία γίνεται από τους παραπάνω αναφερόμενους αντιδρώντες στην απόφαση του Σ.τ.Ε.
Και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι τόσο ο Δήμος όσο και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν προχώρησαν και δεν προχωρούν στην έκδοση των απαραίτητων διοικητικών πράξεων για την έκδοση οικοδομικής αδείας για την ανέγερση του γηπέδου αλλά με αφορμή την αναστολή των εργασιών του εμπορικού κέντρου μιλάνε αναιτιολόγητα για απόφαση κατά της ανέγερσης του γηπέδου, χρησιμοποιώντας έτσι το αίτημα των φιλάθλων του Π.Α.Ο. σαν πολιορκητικό κριό για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Βωβού για την ανέγερση δηλαδή του εμπορικού κέντρου.
Και αντί να δώσουν λόγο γι αυτές τις επιλογές τους στοχοποιούν τους 131 πολίτες, τον ΣΥΡΙΖΑ τον ΣΥΝ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα, επιτίθενται κατά του Σ.τ.Ε. και των δικαστών του με το επιχείρημα ότι δήθεν όλοι αυτοί εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα (!!!) αντιτίθενται στην κατασκευή του γηπέδου. Να σημειώσουμε ότι οι 131 πολίτες προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, η προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη στην Αθήνα ήταν κατά και αυτής της διπλής ανάπλασης ενώ με διαμετρικά αντίθετες απόψεις εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ όπως εκφράστηκε με τις απόψεις των Σπ. Κουβέλη και Παπουτσή.
Αν η ΠΑΕ θέλει το εμπορικό κέντρο για να εξασφαλίσει έσοδα για την συντήρηση του γηπέδου της θα πρέπει να μας εξηγήσει από την μια πως συνδέονται τα κέρδη του Βωβού με τα έσοδά της, και από την άλλη πως σε μια ελεύθερη οικονομία καλείται το κράτος αμμέσως ή εμμέσως να διασφαλίσει τα έσοδα σε μια Ανώνυμη Επιχείρηση που διοικείται από οικονομικούς γίγαντες, σε βάρος μάλιστα του περιβάλλοντος και της νομιμότητας.
Αλήθεια από πότε απαγορεύεται σε πολίτες να προσφεύγουν στο Σ.τ.Ε. και να ζητούν την συνταγματική προστασία από νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή;
Επειδή κάποιοι νόμοι ψηφίστηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα ή και όλα τα κόμματα καταργείται διάκριση των εξουσιών και απαγορεύεται η εξέταση της συνταγματικότητας των νόμων από το Σ.τ.Ε. ;
Από πότε θα πρέπει να παραχωρείται σε Α.Ε. μεγαλόσχημων οικονομικών παραγόντων δωρεάν εκτάσεις φιλέτα για την ανέγερση ποδοσφαιρικών γηπέδων σε βάρος του πρασίνου και σαν να μην φθάνει αυτό θα πρέπει να παραχωρείται και επί πλέον εκτάσεις για την ανέγερση εμπορικών κέντρων για να εξασφαλίσουν την δωρεάν ανέγερση και συντήρηση αυτών των γηπέδων;
Από πότε σε αυτές τις επιλογές ανεξάρτητα αν υποστηρίζονται από μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν θα πρέπει να αντιδρά το οργανωμένο περιβαλλοντικό κίνημα ακόμα και οι απλοί πολίτες;
Ευτυχώς πάντα θα υπάρχουν πολίτες που στρατεύονται στην προστασία του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού συνόλου και «άρχοντες» που θα κυνηγάνε τα πολιτικά οφέλη και την πολιτική τους επιβίωση.
Ακόμα στην κοινή προσπάθεια τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ ,όπως είδαμε στις προτάσεις τους στις δύο τελευταίες αναθεωρήσεις του Συντάγματος, να περιορίσουν την αρμοδιότητα των δικαστηρίων και ειδικά του Συμβουλίου της Επικρατείας να ελέγχουν την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, υπάρχουν δικαστές που αντιστέκονται, δικαστές που τιμούν το δικαστικό σώμα αντιστεκόμενοι στην πίεση ποικιλώνυμων συμφερόντων.
Από την άλλη πάντα θα υπάρχει η Αριστερά, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κόντρα σε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ακόμα και με τον κίνδυνο πολιτικού κόστους θα υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο, το περιβάλλον και τη νομιμότητα καλώντας και τους πολίτες να συμπαραταχθούν σε αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου